'השליח שחולל מהפכות' • פרק ב': החתונה והשליחות היחידה |
-
•
"נער מרוסיה ונערה מארצות הברית עשו הרבה יותר מכל הזקנים הנמצאים כאן" כך העיד עליהם הרבי.
זהו זוג שזכה לקירובים מיוחדים: משפחת גרליק. ברוכת ילדים, שבעה ילדים בלעה''ר, שכבר החלו להרגיש את גיל הזקנה. ליתר דיוק, היא מתחילה להרגיש את גיל הזקנה. לפני 3 שנים נפטר הר' גרליק ע''ה, תוך ֿכדי שהוא משאיר דור ישרים מבורך ההולך בדרך ה'ץ
אך איך הם הגיעו למקום נידח כזה: מילאנו?
''בשונה מכמה שלוחים, הורי לא חינכו או הטיפו אותי לשליחות, כמו שלא חינכו אותי לנשום'', מספרת הרבנית גרליק, ''בשבילנו השליחות הייתה פשוט דבר מובן מאליו, שאיפת חיינו''.
הרבנית גרליק נולדה למשפחת פוזנר, בשיקאגו, בשנת 1938. לאחר 4 שנים עברה המשפחה לפיטסבורג, שם ייסד אביה ישיבת חב"ד ובית ספר לבנות, על פי הוראתו של הרבי הקודם - הריי"צ.
עד כיתה ח' למדה בפיטסבורג, ובגיל 12 נסעה ללמוד בניו יורק, שם זכתה גב' גרליק ליחידות ראשונה אצל הרבי, היחידות שהותירה עליה רושם אדיר לכל החיים. היה זה בשנת תשי"א, ממש לאחר שהרבי קיבל על עצמו את נשיאות חב"ד. גב' גרליק נכנסה ליחידות יחד עם אמא שלה. הרבי פנה אליה באידיש ובתיה היתה המומה ונרגשת ולא ענתה, רק הסתכלה על פניו של הרבי. הרבי שאל את אמא שלה "היא לא מבינה אידיש?" האם ענתה שהיא בוודאי מבינה ומדברת אבל נרגשת מדי מכדי להשיב.
"אני זוכרת ששמעתי את אמי שואלת את הרבי שאלה בנוגע לאחד מהאחים שלי. הרבי ענה לה איך לדעתו כדאי לנהוג ואז אמא שלי אמרה "אם המלך אומר ככה, ככה יהיה". הכבוד הזה שאמי חלקה לרבי נחקק בי עד היום הזה. מגיל 12 ועד היום כשאני בשנות ה-70 לחיי, חיי הועשרו כל-כך בזכות תורתו של הרבי. זהו המלך שלי."
לאחר 5 שנות לימודים בני-יורק חזרה לפיטסבורג ושם שימשה מורה במשך שנתיים. אז הוצע לה השידוך עם הרב גרשון מנדל גרליק, יליד רוסיה שלמד בישיבות המחתרתיות, עלה לארץ ואז הגיע לבית מדרשו של הרבי והתקרב אליו מאד. הרבי היה מעורב בכל שלב במהלך השידוך ונתן את ברכתו.
•
הרב גרליק נשאר במקם לסדר הטפסים וכו', ואלו הרנבית גרליק נסעה לבית הוריה, הפיטשבורג.
"יום אחד בעלי התקשר אלי כולו נסער ואמר שהרב חודקוב הורה שאנחנו נוסעים לאיטליה. ניגשתי לאבי ואמרתי לו 'אבא אתה יודע לאן אנחנו נוסעים? לאיטליה!' אבא שלי אמר מידית 'סעו לשלום' פניתי לאמא שלי ואמרתי 'אמא תנחשי לאן אנחנו נוסעים?' באותה תקופה, זוג חב"די צעיר שנוסע לגור באיטליה - היה חריג כמו זוג שיסע היום לירח. אמא שלי שמעה את היעד ואמרה 'הרבי שלח אתכם, אז הכל יהיה בסדר, נסיעה טובה!'"
שישה חודשים בלבד(!) לאחר החתונה רכשו בני הזוג גרליק כרטיס טיסה לצד אחד. הם לא ידעו מילה באיטלקית, לא היה להם מושג איך נראית איטליה ואיפה הם ישהו בהתחלה. הם רק ידעו שיהודים מהקהילה המקומית פנו לרבי וביקשו שישלח רב צעיר שיחיה את הקהילה ויפעל עם הנוער והרבי בחר בהם.
[כפי שמסופר בפרק הראשון, הרבי הביא להם 200 דולר, סכום עתק בימים ההם.]
ב'יחידות' לפני שהם נסעו, הרבי שאל אותם: "האם אתם יוצאים לשליחות בשמחה ובטוב לבב?"
"התרגשתי למשמע השאלה" אומרת גב' גרליק. "הלא אמרנו לרבי פעמים כה רבות שאנו רוצים לצאת לשליחות לאן שהוא יורה לנו, ועדיין היה חשוב לו לשאול האם אנו רוצים ונעשה זאת בשמחה."
לשדה התעופה הם יצאו מ-770, בית מדרשו של הרבי, כאשר הרבי עומד ליד הדלת של 770, נפרד מהם ומלווה אותם במבטו.
"היחס המיוחד של הרבי ליווה אותנו בהמשך, הרבי ממש נתן לנו יד והיה יחד איתנו בכל צעד.
"לאורך כל הדרך שלחנו מכתבים לרבי בהם דיווחנו על פעולותינו, והוא היה משיב ומבקש שנפרט יותר ונשלח מכתבים לעתים יותר תכופות. הרבי נתן לנו יחס כל כך מיוחד, כאילו שכל מה שהיה לו לעשות היה לשמוע מה קורה איתנו, משפחת גרליק מאיטליה".
"פעם אחרת, כשבאתי לביקור העדפתי לדחות את כניסתי ל'יחידות' לערב אחר כדי לאפשר לאורחים הרבים שבאו ל-770 לראות את הרבי, נדהמתי לשמוע מהמזכיר שבסוף הערב הארוך הרבי התעניין מדוע לא נכנסתי ליחידות. אחרי שעות רבות של מפגשים, בשעות הבוקר המוקדמות, הרבי עדיין זכר אותנו..."
"כאשר זוג חב"די יוצא לשליחות, האישה אינה רק עוזרת לבעלה. שני בני הזוג הם שלוחיו של הרבי ויש להם חלק שווה בשליחות" היא מסבירה.
אני שואלת אם היו רגעים קשים והיא משיבה בלאו רבתי.
"אחרי 38 שנים של מגורים פה, היינו צריכים לעזוב את הדירה שבה גרנו. הגיעה אישה מקומית שרצתה לקנות את הדירה ושאלה שאלה לא שגרתית 'האם היית שמחה בדירה הזאת'. עניתי לה שהייתי מאד שמחה, אבל אני חושבת שהייתי שמחה בכל מקרה, גם בדירה אחרת. בגלל שהעובדה שאני עושה את השליחות של הרבי, כבר ממלאת אותי שמחה"
לפני שיצאה לשליחות, יעץ לה הרב חודקוב שתתמקד בפתיחת גן ובית הספר והתלמידים שם יגדלו ויהיו שותפים שלה בעבודתה. "הייתי אז בת 20, זה היה נראה לי כל כך רחוק ולא מציאותי. אבל זה בדיוק מה שקרה. כיום הבוגרים שלי משמשים בכל מיני תפקידים בקהילה ורבים מהילדים הלומדים כעת במוסדות החינוך הם ילדים של תלמידים שלי לשעבר..."
[מבוסס עפ''י 'חב''ד אורג']
הרבי מסדר קידושין בחתונתם